A távolságtartók szerepe és jelentősége a vasbeton szerkezetépítésben egyre nagyobb jelentőséggel bír. Kizárólag a megfelelő távolságtartó biztosíthatja a betonszerkezetekben a vasszerelések megfelelő helyen tartását. A távtartók alakjuktól, méretüktől, anyaguktól és alkalmazási területüktől függően különböző tulajdonságokkal bírnak. A különböző tulajdonságok befolyással lehetnek a szerelés közben támasztott igényekre és a betonozás során illetve az azután elvárt követelményekre.

  • Anyaguk szerint megkülönböztetünk műanyag, beton és acélból készült távtartókat, melyek felfekvésük szerint pontszerűen, vonalmentén vagy felületben biztosítják az előírt betontakarást.
  • Az MSZ-EN 1992-1-1:2010 a betonszabványon belül kitér a távolságtartásra, míg a DIN 1045-höz tartozó két kiadvány (Merkblatt) részletesen taglalja és jól követhető irányelveket ad a távolságtartók kiválasztásához, alkalmazásukhoz.
  • A 305/2011 EU rendelet szerint a távolságtartók nem tekinthetőek építési terméknek, ezért teljesítménynyilatkozat nem adható ki rájuk!
Vasalási távtartó alkalmazása

Letöltések

Szerkezetépítési segédanyagok
prospektus (10240 KB)